RSS

עוגת שמרים על בסיס שמן

24 נוב
עוגת שמרים על בסיס שמן

היי חברים,

הרבה זמן לא היה לנו פה סתם מתכון, גוד אולד פאשנד מתכון. אז הנה, לקחתי הפסקה מטרדות היומיום (בכל זאת שבת) כדי לשתף אתכם בגילוי מרעיש ומשמח כל לב מי שמנסה להימנע מחמאה, בין אם זה מסיבות כשרות או בריאות (סליחה טבעונים, יש בבצק הזה ביצים, בהצלחה לכם עם לנסות להחליף אותם עם מי-פשתן).

רציתי לכתוב שאני לא צריכה להכביר בפרטים אודות אהבתי העזה לעוגות שמרים, אבל אז החלטתי שאני דווקא כן צריכה, אז הנה אני מכבירה: עוגות שמרים הן דבר נפלא, במובן המקורי והנשכח של המילה "נפלא". מערבבים חומרים בסיסיים לחלוטין ומתרחש פלא: מה שנראה כמו אבקה גרגירית ותמימה משחרר אוויר כאילו אין מחר, מרים את הבצק למעלה ויוצר בצק כה נהדר. ולא רק זה, כל מי שאופה עוגות שמרים יודע שאין כמו גאוות-אופי-עוגות-שמרים, וכל מי שטועם עוגות שמרים ביתיות יודע שזו העוגה הכי מנחמת שיש, או כמו שאומרים ביידיש, "היימיש".

לא נכחיש שזה היה שבוע שדרש נחמה. כולנו עברנו את מבצע "עמוד-ענן" הארור בדרך כזו או אחרת ובואו לא ניכנס לזה יותר מדי, בכל זאת באנו לאכול, אבל לא פלא שכל השבוע בישלתי ואפיתי ללא הרף. מעבר לריפוי בעיסוק המעולה שהוא בישול (שני קילו קרמבולה מנוקה ופרוסה זו דוגמא טובה לריפוי בעיסוק), ההתעסקות באוכל ובמטבח מחזירה איזו תחושה של בית שפתאום התערערה קצת לנוכח האזעקות.

כמה מילים למי ששמרים קצת מפחידים אותו: אל חשש.

אתם לא צריכים לעשות כמעט כלום. תנו לשמרים לעשות את העבודה. אתם רק צריכים ללוש, או לתת למערבל המעולה שלכם ללוש, אחר כך ללכת לעסקיכם ולתת לבצק לתפוח מאליו, אחר כך לרדד, למלא כאוות נפשכם, לקפל- וזה כבר ממש משחק ילדים, אל תשכחו את השעות שודאי העברתם בללוש פלסטלינה או פליידו ודומיהם רק לפני כמה שנים- לתת לשמרים לעבוד עוד טיפה ואז לתנור, וההצלחה, תחושת הסיפוק והטעם המצוין מובטחים.

המתכון הבסיסי הגיע מכאן, כשנמאס לי לא לאפות ולצרוך עוגות שמרים טובות רק בגלל ההימנעות מחמאה. בצר לי גיגלתי "בצק שמרים על בסיס שמן" וגוגל הביאני הלום, וטוב שכך, כי הבצק שמציעה "מעז יצא מתוק" הטובה משובח ולא נופל במאום מאף בצק שמרים שהכנתי. הבעיה היחידה איתו היא שהוא כל כך טעים וגם לא מתוק מדי, כך שקשה להפסיק לאכול אותו. לנוחיותכם קיצצתי אותו לחצי, משום ששש עוגות שמרים זה המון, אין לי מקום בפריזר, זה בכל זאת עוגה, ויש לי רק שלוש תבניות אינגליש קייק. ערכתי שינויים קלים ממש: כמות המים התמעטה, ואני לא שמה את המלח יחד עם כל המרכיבים בהתחלה כי לימדוני רבותיי שמלח ושמרים לא אוהבים זה את זה, כך שהשמרים צריכים להיטמע בשאר החומרים קודם ורק אז יש להוסיף את המלח.

יאללה יאללה, תני מתכון: 

בצק שמרים על בסיס שמן

500 ג' קמח (במתכון המקורי מצויין שאפשר להמיר בקמח מלא ואז להוסיף עוד 1/4 כוס מים- לא ניסיתי)

1 כף שמרים יבשים (יבשים. אני נשבעת בשמם. קונים חבילה גדולה, שמים במקרר, זה מחזיק נצח ולא צריך להתסיס ולא שומדבר)

1/2 כוס סוכר

בין 1/2 ל-1/3 כוס שמן (אף פעם לא הייתי טובה בשברים. מזגו לכוס המדידה שלכם שמן והפסיקו איפשהו בין קו ה-1/2 לקו ה1/3)

2 ביצי חופש

3/4 כוס מים פושרים

קורט מלח

  1. אל תקשיבו למי שאומר לכם לערבב את כל החומרים יחד, תקשיבו לי! הסדר החכם לעבוד איתו הוא לשים קודם את השמן והביצים ורק אז את הקמח, כך לא תישארו עם קמח דבוק לתחתית המערבל. אם כך, נניח בקערת המערבל לפי הסדר הזה: שמן, ביצים, קמח, שמרים, סוכר. נתחיל לערבל לאט עם וו הלישה. (דרך אגב, אם אין לכם מערבל, עשו את אותו הדבר בקערה רגילה והתחילו ללוש עם הידיים).
  2. כעת ניצוק את המים לאט לאט. יכול להיות שנזדקק לקצת יותר מים, יכול להיות שפחות, זה תלוי בשלל גורמים כמו הלחות באוויר והקמח. לכן נתחיל עם מעט מים ונוסיף לפי תחושתנו. הבצק צריך להיות קצת דביק בשלב זה אבל לא יותר מדי. אם הוא דביק מדי ואתם חשים שהוספתם יותר מדי מים- אל חשש. אפשר להפסיק את פעולת המערבל, לפזר עוד חצי כפית קמח מעל הבצק ולהפעיל שוב.
  3. כשהבצק מרגיש כמו בצק נוסיף את המלח ונמשיך לערבל במהירות איטית (אוקסימורון!) 10 דקות. כאמור, אם אין מערבל, עושים בדיוק את אותו הדבר רק עם הידיים ומבקשים מפילנטרופ כלשהו שיקנה לכם מערבל.
  4.  כעת נשים ממש מעט שמן על הידיים ונשמן את הבצק סביב סביב. נחזיר את הבצק המשומן לקערה, נכסה את הקערה באופן רופף בשקית ניילון או נפרוס מעליה מגבת נקיה ונניח אותה בסביבה חמימה לשעתיים. אם חם בחוץ אפשר להשאיר על השיש, אם יש לכם חלון עם שמש עדיף לשים שם. אפשר גם להשאיר ללילה שלם במקרר.
  5. הקסם התרחש, הבצק תפח, הידד! נחלק את הבצק לשלושה כדורים שווים, פחות או יותר, בגודלם. נפנה את השיש, נוודא שהוא נקי ויבש, נפרוש עליו נייר אפיה כי יהיה הרבה יותר קל להרים אחר כך את הבצק מנייר אפיה ולא מהשיש, ונקמח קלות את המשטח, את הבצק ואת המערוך.
  6. יש סיבה שאין כאן תמונות. בשלב הזה כדור הבצק שלכם אמור להפוך למלבן. אם אתם אני, הוא יהפוך למשהו בין אליפסה למלבן, ותנו לי להגיד לכם, זה ממש בסדר. זה יוצא טעים, זה גם יצא בסוף יפה, וזה ברוח הוואבי-סאבי: יופי טבעי שהוא בר-חלוף (כי תכף נאכל אותו) ואינו מושלם. בכל מקרה כדאי שהבצק הבלתי מושלם שלנו יהיה בעובי של כ-3 מילימטר.
  7. מעבירים את המלבן-אליפסה שלנו למשטח אחר- לי נוח להניח אותו על קרש חיתוך- וממשיכים לשטח את שאר הכדורים.
  8. כעת למילוי: נמרח את המילוי הנבחר (מיד נגיע לרעיונות למילויים שונים), נגלגל את הבצק לנקניק ארוך. בעזרת סכין נחצה את הבצק לאורך ואת שני החצאים נחבר בבסיסם ונכרוך אותם זה סביב זה, כמו בורג. את זה אנחנו עושים גם כי זה יפה וגם כי ככה יש יותר מילוי בכל ביס. את התוצר היפה שלנו נעביר לתבנית אינגליש קייק משומנת ממש קלות. נחזור על הפעולה עם שני כדורי הבצק הנוספים.
  9. את שלושת העוגות נניח לתפיחה נוספת של עוד חצי שעה עם מגבת או ניילון, ובינתיים נחמם את התנור ל-180 מעלות.
  10. משעברה מחצית השעה נכניס את העוגות לתנור ל-20-25 דקות, נבדוק אחרי 20 ויכול להיות שנזדקק לעוד כמה דקות. העוגות צריכות להיות קצת יותר מזהובות, כמעט שחומות. כמו כן, זה זמן טוב להתעלף מהריח של עוגות השמרים שיצרנו במו-ידינו. כן כן.

באשר למילויים, אתם יכולים לעשות ככל העולה על רוחכם. הנה כמה רעיונות שנוסו אצלי בהצלחה:

  • חמאת בוטנים טבעית (כזו שהרכיב היחיד בה הוא בוטנים) ושוקולד מריר קצוץ
  • תערובת של קינמון, קקאו וסוכר, אגוזים קצוצים מעל
  • אם אתם מוצאים, יש ממרח בשם נוצ'לה שמיוצר במוזיאון המרציפן. זה כמו נוטלה אבל עם שקדים במקום אגוזים וזה טעים. אפשר למרוח את הנוצ'לה (ואפשר גם נוטלה, בעצם) ולפזר מעליו כל אחד או יותר מהתוספות הללו: שוקולד מריר, שוקולד לבן, שקדים קצוצים, אגוזים קצוצים, פולי קקאו גרוסים.
  • ריבה אדומה טובה ואגוזים קצוצים

העוגות הללו קופאות מעולה, ומה שלא מקפיאים כדאי לאטום היטב. אם טיפה התייבש- אפשר לשים פרוסה ל-20 שניות במיקרו והיא כמו חדשה.

גאה בכם. שיר מתוק לפני פיזור.

מודעות פרסומת
 
25 תגובות

פורסם ע"י ב- נובמבר 24, 2012 ב- עוגות, שמרים

 

תגים: , ,

25 תגובות ל-“עוגת שמרים על בסיס שמן

  1. zdanielz

    נובמבר 24, 2012 at 4:12 pm

    מעולה! אנסה בהקדם.
    טיפ נוסף בנוגע להקפאה: אפשר להקפיא את העוגה לפני האפייה! מכינים הכל כרגיל, שמים בתבנית נייר אפייה ומסדרים את העוגה לקראת האפייה ובמקום לשים בתנור, מכסים בניילון נצמד ושמים בפריזר. אחרי שקופא, מוציאים את העוגה על נייר האפייה שאיתה, עוטפים בניילון ומחזירים לפריזר ליום פקודה.
    ביום פקודה פשוט שמים את הבצק בתבנית, נותנים לו להפשיר קצת (נניח, שעה) ושמים בתנור. מוסיפים עוד כמה דקות לאפייה וזהו!

     
  2. נגה

    נובמבר 28, 2012 at 11:05 pm

    אני מנסה כבר זמן רב למצוא דרך להכין בצק שמרים לללא חמאה שיצא טעים. עד כה, החלפת החמאה בשמן לא היתה הצלחה גדולה.
    אנסה את המתכון בהקדם.
    תודה.

     
    • zaphodit

      נובמבר 28, 2012 at 11:29 pm

      בעיני זה בצק מעולה, מקווה שגם את תחשבי ככה. בכולופן דווחי-נא!

       
  3. הודיה

    דצמבר 21, 2012 at 3:33 pm

    אבל איפה הסוכר באופן ההכנה?

     
    • zaphodit

      דצמבר 21, 2012 at 3:50 pm

      צודקת, נשמט לי שם הסוכר. הוא מגיע עם השמרים.

       
  4. הודיה

    דצמבר 22, 2012 at 6:25 pm

    חח איי איי איי הכנתי את הבצק ולבסוף נזכרתי בסוכר והוספתי אותו לאחר שהבצק כבר היה מוכן עוד לא אפיתי נקווה לטוב ובקשר למילויי את יכולה להביא את אופן ההכנה של הקינמון עם הקקאו והסוכר והאים זה לא יהיה מילותיי יבש תודהההההה 😉

     
    • zaphodit

      דצמבר 22, 2012 at 7:59 pm

      את יכולה פשוט לערבב כף קינמון עם כף סוכר וכף קקאו ולפזר מעל הבצק. לא יצא לי יבש בכלל, אבל מי שמרשה לעצמו יכול לפזר קצת חמאה מעל וזה בטח יהיה אפילו יותר טעים.

       
  5. הודיה

    דצמבר 22, 2012 at 7:28 pm

    *מילויי

     
  6. הודיה

    דצמבר 23, 2012 at 12:06 am

    לא מורחים ביצה מעל?

     
    • zaphodit

      דצמבר 23, 2012 at 7:57 am

      אני לא מרחתי ויצא מעולה. כן ניסיתי פעם אחת להכין סירופ סוכר ולמרוח מעל העוגות כשהן יוצאות מהתנור, אבל ניסיתי גם בלי וההבדל לא היה משמעותי בכלל.

       
  7. עִנבל

    דצמבר 23, 2012 at 1:54 am

    בחיי שאת אלופה ואשת חיל.

     
  8. הודיה

    דצמבר 23, 2012 at 3:47 pm

    הכנתי את העוגות הם יצאו ברוך ד׳ מעולותתתת אחת יותר טובה מהשנייה פשוט מושלמות תודה רבההההה לך

     
    • zaphodit

      דצמבר 24, 2012 at 8:17 am

      יו, הודיה, איזה כיף לשמוע! שימחתני.

       
  9. עִנבל

    ינואר 7, 2013 at 11:37 pm

    טוב, השבת הזו- המתכון עובר לעשייתה!! אני צריכה את מילוי הקקאו-שוקולד הכי טעים שיש לך (ולא בהכרח הכי מתוק) כי תמיד מתלוננים שזה לא זה, ושאני לא שמה מספיק וכו' וכד'. ש.יטעמו שוקולד יעני. אז אם יש לך משו, עד יום חמישי לעדכן פה זה יהיה אחלה בחלה. צריך להתפנק אחרי השבוע הזה- אללי

     
    • zaphodit

      ינואר 8, 2013 at 8:16 am

      האמת, יקירתי, שהכי טעים שטעמתי היה טעים כי היתה שם כמות אסטרונומית של חמאה יחד עם הקקאו. אבל אני חושבת שאם תוסיפי לקקאו קצת סוכר וקינמון והמון שוקולד מריר טוב מומס- לא יכול לצאת רע.

       
  10. מעז יצא מתוק

    אפריל 28, 2013 at 10:59 am

    תודה על המחמאות, ויש לך בלוג מקסים!

     
  11. תפוז בלוגים: פרח השמחה

    ינואר 11, 2014 at 8:58 pm

    טוב שמצאתי את הבלוג הזה כי הוא מתאים לי מבחינת צמחונות ולא למרגרינה וחמאה …כרגע הכנסתי לתנור את העוגות – נראה מה יצא ::))

     
    • תפוז בלוגים: פרח השמחה

      ינואר 18, 2014 at 9:27 am

      יצאו לי שתי עוגות בתבנית של אינגליש קייק חד פעמיות – הן יצאו נפלאות … אבל נוכחתי לדעת שתבניות כאלה לא מתאימות לעוגות שמרים כי הן לא מקבלות צבע בתחתית ונאלצתי להפוך אותן. שאלה: איזה תבנית מתאימה לאפיית עוגת שמרים? ::))

       
      • zaphodit

        ינואר 18, 2014 at 10:15 am

        היי פרח השמחה, קודם כל אני ממש שמחה לשמוע שהו יצאו נפלאות. לגבי התבנית, אני משתמשת בתבניות אינגליש קייק מתכתיות, כמו אלה שרואים בתמונה האחרונה. מצאתי אותן ממש בזול בגרובשטיין, חנות לצרכי אפיה בשוק לוינסקי, הם נמצאים ברחוב החלוצים 18. אני די בטוחה שאפשר למצוא תבניות כאלה ברוב החנויות שמתמחות באפיה וגם בכאלה שמוכרות כלי בית.

         
  12. אילנוי

    מאי 8, 2014 at 4:53 pm

    מצחיק הבלוג הזה! נחמד שכותבים על אוכל בלי כל הפלצנות והיומרנות

     
  13. תמי זרביב

    אוגוסט 5, 2014 at 2:15 pm

    בס"ד… פשוט נפלא אני בעיצומו של צום ט' באב ומכינה את המרשם הנפלא שלך… נהנית מכל רגע וזו כבר הפעם השנייה שאני מכינה את הבצק הזה ואין לי מילים… תבורכי:)

     
    • zaphodit

      אוגוסט 6, 2014 at 7:53 am

      תודה תמי, איזה כיף לשמוע!

       

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

 
%d בלוגרים אהבו את זה: